Skip to main content
Smukt Vulkanudbrud i Island

Vulkanudbrud Island

Hvordan bestiller jeg rejsen?

Under hver enkel tur er der en knap "Bestil/forespørg" hvor man kan forespørge om et uforpligtende tilbud

Du kan også kontakte os:

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

2398 8200

Vulkanudbrud Island

Er vi kommet ind i en fase med mange vulkanske udbrud i Island?

Vi har oplevet meget aktivitet på Reykjanes halvøen, først med jordskælv, så med udbrud bagefter. Området ligger tæt på Reykjavik og er tilgængeligt for de fleste. Vulkaneksperterne, vurderer at vi er kommet ind i den fase hvor der er mange vulkanudbrud i området. De forventer at man kommer til at opleve mange forskellige vulkanudbrud, både små og store, de næste par år på Reykjanes halvøen. Det har været udbrud i træ år i træk i området. Først i 2021 ved Fagradalsfall, igen i 2022 ved Merardalir og endnu et ved Stori Hrutur i 2023, og igen ved Sundhnjúkagigaröð i desember 2023.


Billeder fra Björn Steinbekk, Michael Honoré, Sveinbjørn Holmgeirsson, Heida Gylfadottir & Hinrik Palsson.


En søndags køretur for at se et vulkanudbrud er noget fleste Islændinge kender til!

Island er et meget vulkansk aktivt land, og der kommer et vulkanudbrud i Island ca. hvert andet år. Det er dog slet ikke altid at et udbrud er tilgængeligt for den almene borger, da det meget tit foregår højt op i det ufarbare højland og/eller under en gletsjer, hvor det er svært at komme til. Islændinge synes derfor at det var på tide at der kom sådan et flot lava udbrud, som man kan komme helt tæt på igen (det har været mange år siden nu). Udbruddene på Reykjanes halvøen ved Fagradalsfjall, Merardalir og Litli Hrútur har været meget tilgængelige for den almene borger, hvor det kun kræver en kort køretur fra Reykjavik (ca. 30 km), og en moderat vandretur på ca. 10-20 km. Så alle som det ønsker og er i fysisk form til at klare vandreturen, kan komme helt tæt på udbruddet. Det er selvfølgelig en kæmpestor oplevelse, og noget man aldrig glemmer!

Vi som Islændinge på kontoret husker de time lange køreture med vores forældre, tidligt i vores barndom, når turen gik ud for at se et vulkanudbrud. Ved ankomst, husker man også det typiske råb fra ens mor: ”Pas på! Du kan ødelægge dine sko, hvis du kommer for tæt på”, når man som barn sparkede lidt til den langsomt flydende halvkølede lava (man må selvfølgelig ikke komme tæt på det helt nye glødende lava)… Begejstringen er der også i dag, da alle synes det er spændende når et udbrud går i gang i Island. Men man skal selvfølgelig være meget forsigtig, da det nye flydende lava er omkring 1000-1200 °C varmt og kan være livsfarligt.

Et turistudbrud i Island? Hvorfor kalder man det det?

Det er fordi dette er et typisk ufarligt ”Dyngjugos” (Basaltisk skjold vulkanudbrud), hvor lavaen flyder i en jævn langsom strøm og er uden de store sprængninger, (som kan være farlige, hvis man bliver ramt). Laven fra denne slags udbrud kommer fra 17-20km dybde, og har et relativ ufarligt tyndartet lava med meget begrænset gas. Man skal dog altid være opmærksom på at et vulkanudbrud kan komme med usynlig farlig gas. For at være på den sikre side, burde man derfor tage en gasmåler med på vandreturen, iser hvis der er vindstille (så kan den eventuelle gas ikke blæse væk). Når Islændinge kalder et vulkanudbrud for et turisteudbrud, er det specielt fordi, at denne slags udbrud vil tiltrække mange begejstrede tilskuere, folk som elsker naturen og er nysgerrige på at opleve moder naturs kræfter. Dette medfører selvfølgelig at Island får masser af positiv interesse, som også er godt for turistindustrien. Hvem vil ikke ud og se et Vulkanudbrud?

Vi kan for eksempelvis nævne at da Eyjafjallajokull gik i udbrud i 2010, var det ikke et typisk turistudbrud. Det udbrud havde ikke særlig positiv effekt på turistindustrien, da vulkanen stoppede flytrafik i hele Europa med en stor askesky. Det havde hellere ikke positiv effekt for nærliggende områder ved vulkanen, hvor det hele blev dækket med aske og støv (og hvor man nærmest ikke kunne trække vejret). Mange landmænd mistede en del af deres husdyr, da de ikke kunne reddes i tide. Den fine aske trængte sig også ind i alle nærliggende huse, lige meget om man havde lukkede vinduer eller ej. vulkanudbruddene ved Fagradalsfjall i dalen Geldingadalur, Merardalur og Stóri Hrútur har ingen aske, kun smuk lava. Denne type udbrud kan vare i mange årtier, eller de kan være kortvarige. Det er denne type vulkanudbrud der forventes at forstætte på Reykjanes halvøen. Vi venter faktisk spændt efter det næste.

Er du interesseret i at rejse til Island for at se et vulkanudbrud?

Hvis du er, så er det helt forståeligt, du er ikke den eneste ;-)
Travel Nord tilbyder rejser til Island for at se vulkanudbrud. Du kan vælge at bo i Reykjavik og tage på en guidet vandretur for at se et vulkanudbrud, enten et aktivt vulkanudbrud eller til at se et nydannet lave, hvor vulkanen er gået i stå. Du kan også komme på en helikoptertur for at se et vulknudbrud og den nye lava, eller komme ind i gamle vulkanske grotter.

Hvis du hellere ønsker at komme på en kør selv-ferie i Island for at opleve et udbrud, så er det også muligt. Vi planlægger fly, overnatninger og billeje i forbindelse med kør-selv-ferien. Du kan så enten vælge at køre selv til udbrudsstedet og gå selv dertil, eller du kan tage på en af vores guidede ture enten med bus eller helikopter.

Kontakt os hos Travel Nord for at høre mere. Vi er eksperter i Island med bredt lokalkendskab. Husk også at når du benytter dig af vores service, er du fuldt dækket af den Danske rejsegarantifond, hvilket er meget vigtigt i usikre tider. Vi glæder os til at betjene dig.

Alle vores rejser til Island bliver planlagt af islandske eksperter, som har et indgående kendskab til landet.

Vores eksperter tager derfor hensyn til øens ustabile vejrforhold, barske natur m.m., når rejser planlægges. Vi stiller høje krav til sikkerheden under vores rejser. Du kan derfor trygt rejse med Travel Nord.

Ved spørgsmål omkring vores rejser til Island, er du velkommen til, at kontakte Travel Nord på telefon: 23988200 eller mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. Vi sidder klar til at besvare dine spørgsmål.


Video er filmet af Michael Honoré

Video er filmet af Sveinbjörn Holmgeirsson

Video er filmet af Sveinbjörn Holmgeirsson

Hvordan bestiller jeg rejsen?

Under hver enkel tur er der en knap "Bestil/forespørg" hvor man kan forespørge om et uforpligtende tilbud

Du kan også kontakte os:

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

2398 8200

Mød os på Social media

Nyttig info

Ring til vores salgsafdeling eller send en e-mail
Rejsebureau - Rejs med Travel Nord - Bred lokalkendskab
Ofte stillede spørgsmål Travel Nord
Her finder du vores vilkår og betingelser

Du er dækket af Rejsegarantifonden når, du køber din rejse hos Travel Nord
Spændende pakkerejser til Island, Færøerne, Grønland, Skotland, Irland & Wales
Vores kunder skal rejse sikkert og glade på deres ferie
Travel Nord har konkurrencedygtige priser

Her finder du cookie- og persondatapolitik
Book et møde på vores kontor i Fredericia
Tilmeld vores gratis rejsefordrag i Fredericia
Her finder du anmeldelser fra vores kunder