tel   (+45) 2398 8200

  • Vulkanudbrud Island
    vulkanudbrud Island

    Vulkanudbrud Island 2021 & 2022

  • Info
  • Vulkanudbrud Island

Rejsemål:

tn logo n   ISLAND FÆRØERNE 

Vulkanudbrud Island

Smukt Vulkanudbrud i Island 2021, 2022 og 2023!

Update d. 10/7 2023 - Vulkanen er atter i udbrud

D. 10. juli 2023 begyndte et nyt vulkanudbrud i Island. Efter et par dages tiltagende jordskælv ved bjerget, Litli Hrútur, på Reykjanes-halvøen, nær hovedstaden Reykjavik, startede der atter et nærmest magisk og dramatisk vulkanudbrud. Vulkanudbruddet kan både betragtes gennem helikopterture og vandreture. Kontakt os hvis vi skal planlægge en tur til Island.

Endelig vågnede en ny vulkan på vulkanøen Island.
Den 19/3 kl 20:45, startede vulkanudbruddet i dalen Geldingadalir ved vulkanen Fagradalsfjall. Området ligger ca. 30 km fra Reykjavik på halvøen Reykjanes. Dette område har været meget aktivt i tusinder af år, selvom der ikke har været et reelt udbrud siden året 1240 (så det var på tide). Dette ser ud til at være et smukt lavaudbrud (som vi også kalder et turistudbrud), hvor lavaen i starten flød langsomt ud fra en km lang sprække. Det har nu ændret sig til at være 3 kratere.
Der er ingen fare for mennesker, byer eller Den Blå Lagune (som ligger tæt på), hverken på grund af lava eller eventuelle gasarter, som nogle gange følger et udbrud. Dette udbrud er meget ulig vulkanudbruddet som Island havde i 2010, da Eyjafjallajökull gik i udbrud med en stor askesky, som lukkede lufttrafikken i hele Europa i en uge. Denne gang er der ingen aske, kun smukt flydende lava.

 Video:Sveinbjorn Holmgeirsson

En søndags køretur for at se et vulkanudbrud er noget fleste Islændinge kender til!

Island er et meget vulkansk aktivt land, og der kommer et vulkanudbrud i Island ca. hvert andet år. Det er dog slet ikke altid at et udbrud er tilgængeligt for den almene borger, da det meget tit foregår højt op i det ufarbare højland og/eller under en gletsjer, hvor det er svært at komme til. Islændinge synes derfor at det var på tide at der kom sådan et flot lava udbrud, som man kan komme helt tæt på igen (det har været mange år siden nu). Udbruddet ved Fagradalsfjall er meget tilgængeligt for den almene borger, hvor det kun kræver en kort køretur fra Reykjavik (ca. 30 km), og en moderat vandretur på ca. 10 km. Så alle som det ønsker og er i fysisk form til at klare vandreturen, kan komme helt tæt på udbruddet. Det er selvfølgelig en kæmpestor oplevelse, og noget man aldrig glemmer!

Vi som Islændinge på kontoret husker de time lange køreture med vores forældre, tidligt i vores barndom, når turen gik ud for at se et vulkanudbrud. Ved ankomst, husker man også det typiske råb fra ens mor: ”Pas på! Du kan ødelægge dine sko, hvis du kommer for tæt på”, når man som barn sparkede lidt til den langsomt flydende halvkølede lava (man må selvfølgelig ikke komme tæt på det helt nye glødende lava)… Begejstringen er der også i dag, da alle synes det er spændende når et udbrud går i gang i Island. Men man skal selvfølgelig være meget forsigtig, da det nye flydende lava er omkring 1000-1200 °C varmt og kan være livsfarligt.

Island Vulkanudbrud
Vulkanudbrud Geldingadalur
Vulkanudbrud Island Re
Vulkanudbrud Island Reykjavil
Vulkanudbrud Reykjavik Lsland
Vulkanudbrud Fagrdalsfjall Island
Vulkan Island
Geldingdalur Vulkanudbrud Island
Lava Udbrud Island

Billeder: Heidbjört Gylfadóttir, Sveinbjørn Holmgeirsson

Hvorfor kalder vi vulkanudbruddet i Geldingadalur for et Turistudbrud? 

Det er fordi dette er et typisk ufarligt ”Dyngjugos” (Basaltisk skjold vulkanudbrud), hvor lavaen flyder i en jævn langsom strøm og er uden de store sprængninger, (som kan være farlige, hvis man bliver ramt). Laven fra denne slags udbrud kommer fra 17-20km dybde, og har et relativ ufarligt tyndartet lava med meget begrænset gas. Man skal dog altid være opmærksom på at et vulkanudbrud kan komme med usynlig farlig gas. For at være på den sikre side, burde man derfor tage en gasmåler med på vandreturen, iser hvis der er vindstille (så kan den eventuelle gas ikke blæse væk). Når Islændinge kalder et vulkanudbrud for et turisteudbrud, er det specielt fordi, at denne slags udbrud vil tiltrække mange begejstrede tilskuere, folk som elsker naturen og er nysgerrige på at opleve moder naturs kræfter. Dette medfører selvfølgelig at Island får masser af positiv interesse, som også er godt for turistindustrien. Hvem vil ikke ud og se et Vulkanudbrud?

Vi kan for eksempelvis nævne at da Eyjafjallajokull gik i udbrud i 2010, var det ikke et typisk turistudbrud. Det udbrud havde ikke særlig positiv effekt på turistindustrien, da vulkanen stoppede flytrafik i hele Europa med en stor askesky. Det havde hellere ikke positiv effekt for nærliggende områder ved vulkanen, hvor det hele blev dækket med aske og støv (og hvor man nærmest ikke kunne trække vejret). Mange landmænd mistede en del af deres husdyr, da de ikke kunne reddes i tide. Den fine aske trængte sig også ind i alle nærliggende huse, lige meget om man havde lukkede vinduer eller ej. Vulkanudbruddet ved Fagradalsfjall i dalen Geldingadalur har ingen aske, kun smuk lava. Denne type udbrud kan vare i mange årtier.

Er du interesseret i at rejse til Island for at se vulkanudbruddet ved Fagradals fjall? 

Hvis du er, så er det helt forståeligt, du er ikke den eneste ;-)
Travel Nord tilbyder rejser til Island for at se vulkanudbruddet. Du kan vælge at bo i Reykjavik og tage på en guidet vandretur for at se udbruddet. Du kan også komme på en helikoptertur for at se udbruddet.
Hvis du hellere ønsker at komme på en kør selv-ferie i Island for at opleve udbruddet, så er det også muligt. Vi planlægger fly, overnatninger og billeje i forbindelse med kør-selv-ferien. Du kan så enten vælge at køre selv til udbrudsstedet og gå selv dertil, eller du kan tage på en af vores guidede ture enten med bus eller helikopter. Kontakt os hos Travel Nord for at høre mere. Vi er eksperter i Island med bredt lokalkendskab. Husk også at når du benytter dig af vores service, er du fuldt dækket af den Danske rejsegarantifond, hvilket er meget vigtigt i usikre tider som med corona. Vi glæder os til at betjene dig.

Vi tilbyder allrede en guidet vandretur til at se vulkanudbruddet i Island fra vores online shop (Island Aktiviteter). Se her en guidet tur til vulkanudbruddet i Island >>


Video:Sveinbjorn Holmgeirsson

Se mere om kør selv-ferie til Island her >>
Se mere om Weekendture til Island her >>